Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Obsah

Několik pravidel ergonomie a designu

  1. Podstatné je správně umístit hlavní centra: skladovací (lednička) a přípravné, varné (varná deska) a mycí (dřez). Osoba připravující jídlo se pohybuje mezi těmito třemi body. Spojíme-li je, vznikne trojúhelník. Součet jednotlivých vzdáleností (obvod trojúhelníku) by neměl přesáhnout 6 m.
  2. Přípravné centrum, neboli prostor na pracovní desce mezi mycím a varným centrem by měl mít šířku alespoň 80 až 120 cm. Vhodné je umístit zde zásuvkovou skříňku s kuchyňskými nástroji (noži, vařečkami apod.).
  3. Umístění varné desky - nikdy nepatří až do rohu, ale vyžaduje vzdálenost minimálně 20 až 30 cm od konců a rohů pracovní desky. Varné centrum lze snížit. To vám umožní lepší přehled o nádobách na varné desce. Jsou-li v rodině malé děti, bude však lepší, vybavíte-li sporák bezpečnostní "zábranou" v podobě kovové mřížky. Plynovou varnou desku nestavte pod okno (průvan může zhasit oheň), varné centrum by nemělo být ani vedle dveří či na frekventovaném rohu kuchyňské sestavy.
  4. Umístění dřezu - vzdálenost  by měla být stejně jako u sporáku minimálně 30 cm od konců pracovní desky. Lze jej zvýšit i více než na 100 cm (to uvítají především osoby většího vzrůstu). Při výraznějším zvýšení mycího centra doporučujeme umístit myčku na podstavec. Pokud to prostor dovolí, neváhejte pořídit si i v případě myčky dvoudřez.
  5. Jídelní stůl - pokud máte dostatek prostoru, neplánujte pouze místo pro rodinu, ale i pro hosty. Počítejte s tím, že kulaté stoly jsou nejnáročnější na prostor.
  6. Průchod mezi jídelním stolem a pracovní deskou by měl být široký minimálně 90 cm, průchod mezi jídelním stolem se židlí a pracovní deskou alespoň 100 cm, u dřezu 110 cm, u varné desky nebo zásuvkové spodní skříně potřebujete 140 cm.